22.9.10

RUC bruger Summa

Så har RUC bibliotek lavet en søgeside med Summa. På nyhedssiden fra 3. september hedder det at:

Nu kan du søge i næsten alle bibliotekets materialer i et eneste søgefelt, og undervejs afgrænse resultaterne hurtigt, nemt og overskueligt. Bag den nye søgegrænseflade ligger Statsbibliotekets søgeteknologi ”SummaRise”. Teknikken søger på tværs af mange forskellige datakilder og præsenterer et samlet søgeresultat, som det kendes fra Google og Amazon. Søgeresultatet er sorteret efter årstal, men kan også sorteres efter relevans. Du kan selv afgrænse materialet ud fra en række forskellige kriterier, som f.eks. samling, sprog og emnekoder. Der er en lettilgængelig hjælpefunktion og bibliotekets vejleder svarer gerne på spørgsmål. 

Den er ik' så ring' endda. Faktisk er det et af de mest selvinstruerende, hurtige og brugervenlige interfaces jeg har set længe. Ikke flere kommentarer herfra. Prøv det selv!

Globalisering: Biblioteksnedskæringer

Megatrends anno 2010 i globaliseringens tidsalder er åbenbart at bibliotekerne nedskæres. Hvis man skal tro denne bittersøde video. Med tak til CBS-blog for linket... A propos globalisering. Hvis nogen skal til ILI 2010 (hvis du skal, så ved du hvad forkortelsen står for). Så mødes vi måske der.

Kage i retten til navnet NemID

Digital signatur skiftede navn til NemId. Og findes med domænenavnet .nu, mens domænet .dk er optaget af et privat firma. Det ser nu ud til at udvikle sig til et langvarigt juridisk stridsmål hvem der skal have retten til det hele. Dramaet indeholder elementer som absolut er på højde med et afsnit fra den amerikanske advokatserie Ally (McBeal), om nogen husker den serie. I hvert fald hvis man skal tro artiklen fra ComOn. God fornøjelse med den!
Lad være med at tænke alt for dybt over det. Det gjorde jeg, og blev sådan lidt deprimeret over hvorfor det dog altid skal gå så galt når det offentlige lancerer et eller andet der skulle lette vores overgang til det digitale samfund.

Ugens links


Skranke af kasserede bøger - Fra http://angermann.dk/ - han har blik for skæve biblioteksbilleder

My mom's on facebook: - Størst stigning i nye brugere af Sociale medier hos dem der er oppe i alderen.


Gang i sproget : - Fin kampagnesite!


Jakob Nielsen: Designing Websites for Children : Definitely applicable to library kids sites.


Når Wired skriver om en biblioteksvideo, er den bestået: Librarians Rock. Well, Anyway, They Disco.


Styrelsen for Bibliotek og Medier og IT- og Telestyrelsen har indgået en ny samarbejdsaftale for årene 2010 - 2012 om samarbejde i Lær mere-netværket til udvikling af borgernes it-færdigheder


Fra bl. a : CBS - blog og Librarian in Black - som er de nogle af de bedste biblioteksblogs pt.

15.9.10

Status på Centralbibliotek.dk

Thomas Angermann har udgivet fin statusopdatering på Danskernes digitale bibliotek.

Se den på Centralbibliotek.dk , der bliver et centralt site for CB arbejdet fremover.

Projektleder bliver Michael Anker, der kommer fra en stilling som informationsarkitekt i Digitaliseringsafdelingen i Københavns Kommunes Kultur og Fritidsforvaltning.

En pioner lukker: Bloglines

Bloglines står for mig som noget af det væsentligste ved sorteringen af informationer på internettet overhovedet. Uden Bloglines, ingen weblog, tror jeg. Og jeg er helt sikker på at jeg ikke er alene om at have det på den måde. Godt nok bruger jeg ikke Bloglines længere. Google Reader overtog den funktion. Men Bloglines vil altid stå som noget fantastisk.
Derfor er det også lidt vemodigt at læse at Bloglines nu lukker og slukker den 1. oktober. De sidste 5 år var Bloglines en del af Ask. Engang var RSS for mange ensbetydende med Bloglines. Men den kunne altså ikke følge med udviklingen, og lukningen er måske symptomatisk. Hvis Bloglines var blevet opkøbt af Google, var det måske gået anderledes.
Bloglines er død, RSS lever videre.

14.9.10

Web'en er død - internettet lever

Vi holder op med at bruge web'en som adgangsport til indholdet på nettet. Det spår Chris Anderson. der er redaktør på magasinet Wired. Det hele kommer til at foregå via apps (der kan sælges):

"You wake up and check your email on your bedside iPad — that’s one app. During breakfast you browse Facebook, Twitter, and The New York Times — three more apps. On the way to the office, you listen to a podcast on your smartphone. Another app. At work, you scroll through RSS feeds in a reader and have Skype and IM conversations. More apps. At the end of the day, you come home, make dinner while listening to Pandora, play some games on Xbox Live, and watch a movie on Netflix’s streaming service.

You’ve spent the day on the Internet — but not on the Web. And you are not alone"

Som ventet har det affødt masser af reaktioner...: Find selv flere

Wired.com artikel

Techcrunch

Tim Berners.Lee

Smartphones - hvem lærer de ITsvage at bruge dem?

Nu kan man også få sin netbank på Iphone/Android :

Er nogen igang med seriøse undervisningsforløb for de itsvage brugere i Smartphones?
Jeg har set at Randers har et projekt om mobil informationskompetence og glæder mig til at høre erfaringerne med det. Måske er Kolding også på vej?

Det kan blive det nye indsatsområde for bibliotekernes læringsindsats