25.8.10

130 mio bøger ...

... har Googleblog regnet sig frem til at der må eksistere i hele verden. Hvordan den er nået frem til det tal, er uvist, men det er beregnet på baggrund af erfaringerne med Google Books. Det er jo ikke bare bare en fuldtekstbase, men også en base som rummer bibliografiske databaser som fx WorldCat og Bibliotek.dk.
De sidste tal jeg har hørt om hvor meget Google Books selv har indskannet, er 7 millioner. Men da der kører en del retssager, skulle det ikke undre mig om Google prøver at holde tallet lidt ned. Hvilket betyder at det nok er noget højere. Måske i nærheden af 10 mio.
Den danske del af denne digitalisering er til at overse. Kun to danske forlag har indtil videre tilsluttet sig Google Books (Museum Tusculanum og Systime). Resten kan kun ses med de mere end sparsommelige oplysninger i bogbranchens forskellige internet salgskanaler. Eller i bibliotekernes kataloger. Dog er Google Books med hele 600 danske ældre bøger fra biblioteker i USA stadig den største kilde til online-søgning fuldtekst i danske bøger.
Dette placerer Danmark på linje med ulande som fx Botswana og Bangla Desh. Heltemodigt kæmper den danske bogbranche for at udslette ikke blot sig selv, men også den danske trykte kulturarv, på internettet, og bringer mindelser frem om forne tider fra 1864, således som beskrevet af Buk Swienty. Jo, historien gentager sig. Men som nogen engang sagde, altid som farce.

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Kan der uddybes lidt mere hvad Buk Swienty skrev om?

Susanne Kierkegaard sagde ...

http://www.denstoredanske.dk/Kunst_og_kultur/Litteratur/Dansk_litteratur/Efter_1940/Tom_Buk-Swienty
Dommedag Als og Slagtebænk Dybbøl ( 1864)