8.6.10

Fra digital signatur til NemID

Digital signatur skulle være en sikker vej til private oplysninger på internettet. Men nemt har det aldrig været. Jeg husker endnu at det først lykkedes mig at få den installeret efter tre forsøg, for dernæst at opdage at den kun sikkert kunne bruges på pc'en derhjemme. Godt nok kunne den også via et usb-stick bruges på andre computere, men sikkerheden ... uha uha.
Bedre gik det ikke da husstandens øvrige beboer skulle installere den. Faktisk lykkedes det aldrig, selv efter endnu tre forsøg og med telefonisk support. Supporten måtte til sidst give op.
Men nu ser det ud til at de tider er forbi. For et par uger siden fik jeg, sikkert som mange andre, et brev fra Netbank om at den hidtidige Netbank-id ville blive skiftet ud med en såkaldt NemID. Og ikke nok med det, det er den samme som den nuværende digital signatur!
Skulle det virkelig lykkes? Løfterne er gode: NemID skulle virke som både digitale signatur og Netbank-ID. Og du kan logge dig på en hvilken som helst computer med adgang til internettet. Du skal bare huske dit personlige bruger-id og din adgangskode og anvende et personlige nøglekort. Ordningen træder i kraft fra 1. juli 2010. Og så vidt jeg har forstået, skal du bare vente på at Netbank ordner det hele for dig. Ellers kan du gå hen i dit borgerservice- og skattecenter.

1 kommentar:

Thomas Ellegaard Langholz sagde ...

Min netbank bruger denne løsning og jeg synes det fungerer udmærket. Nøglekortet og koden skal bruges ved hver transaktion (regningsbetaling, overførsel osv.) så i brugssituationen er det ikke lige så nemt som digital signatur.

Til gengæld har jeg en bedre fornemmelse af at sikkerheden er i orden og jeg kan i princippet bruge netbank fra andre computere.

Jeg har i en periode både haft digital signatur og personlig pinkode fordi den digitale signatur ikke altid fungerede i firefox - det skulle den NemID jo også løse.

Jeg håber det bliver en succes.