22.2.10

Ud med bøgerne - ind med bibliotekarerne

Jens Thorhauge fortæller på sin blog om et interview han var med i Harddisken. Et gymnasiebibliotek i Boston har foræret alle bibliotekets bøger væk, og erstattet det med en laptop, e-reader og abonnementer til alle studerende. Og ansat ganske mange flere bibliotekarer til at hjælpe de studerende med at navigere i de elektroniske materialer!
Det kan sagtens i USA, og jeg er som dansker ganske svenskergul og grøn af misundelse over at de engelsksprogede lande nu er nået så langt med digitaliseringen, at det kan lade sig gøre. Det er ganske umuligt i Danmark, hvor producenter af materialer klamrer sig til ophavsret, økonomiske interesser og at vi for Guds skyld ikke skal gøre opmærksom på at vi også kan over for alt for mange.
Jovist, vi gør os på Facebook, MySpace, måske også Twitter og andre sociale netværkssteder. Men den mere forskningsprægede materialesamling i Danmark er og forbliver analog. Svært tilgængelig at få fat på, hvis ikke umulig. Godt hjulpet på vej af astronomisk dyre licensdatabaser og umulige brugergrænseflader som gør det til et forhindringsløb at bruge det lille som trods alt bliver digitaliseret.

6 kommentarer:

Lasse Nørfeldt sagde ...

Ja, fordelene ved at være amerikaner bliver ved med at vokse hele tiden.

Dette er bare endnu en ting i stakken der får det til at hive i en.
Jeg putter den på listen over "gode grunde til at flytte til USA" hvor den jo kan hygge sig sammen med bla. Android Turn-by-turn navagation, Google Voice og Netfix.

TDJ sagde ...

Til GENGÆLD har vi noget de ikke har i "land of the free", nemlig frihed. Til at mene og tro og tænke det vi selv vil, uden nogen puritansk og sexualforskrækket stat skal blande sig i det.

Som det blev debatteret i harddisken senest: tænk på problematikken i at de der e-readers kan styres eksternt fra af amazon, apple og lignende firmaer, og at Amerikansk moral dermed kan fjerne litteratur, billeder eller film som er "upassende". Mange bøger ville nok ikke findes hvis det amerikanerne som bestemte.

Den slags numre kan man ikke gøre med trykte værker. Heldigvis.

Anonym sagde ...

Bogdroppere?

Anonym sagde ...

Ved I dog ikke, at USA og især Boston biblioteket altid har været 50 år forud for DK. I 1870 fandtes allerede et "public library" i Boston. Bøger (papir) holder i max. 400 år derfor er digitaliseringen, lydbøger, ipods genialt. Hvordan vil I ellers opbevare kulturarven. Vel er en bog dejlig at eje og skøn at skue, men bered Jer dog på et nyt årtusind, biblioteker og bøger er OUT.

Anonym sagde ...

Lyder rigtig spændende - føler mig banket tilbage til stendalderen ovenpå sådan en oplysning. Måske skulle man overveje en flytning.

Niels Jørgen sagde ...

Papyrus har holdt i 4000 år.
Papir har holdt i 400 år.
Digitale medier holder 8 år ad gangen.
Længe leve de digtiale medier.