29.8.08

Endelig et pip om bibliotekernes rolle

Kulturministeren har i sit nye oplæg: Et kulturpolitisk arbejdsprogram, bestyrket bibliotekernes rolle som løftestang for globaliseringen og samtidig som en solid kulturinstitution i lokalsamfundet:
"Vidensamfundets udfordringer og globaliseringsstrategiens fokus på uddannelse og livslang læring forudsætter, at vi i Danmark fortsat har en bibliotekssektor i verdensklasse".

Læs BFs (eller Viden & Kultur [Bibliotekarforbundets]) Kommentar
Danmarks Biblioteksforening har også en mening ( De sendte en pressemeddelse også)
Hele oplægget fra KUM

21.8.08

Lær med computerspil

World of Warcraft er absolut et af de mest populære computerspil, og der er endda en god undskyldning for at spille det:

Amerikanske forskere har analyseret 2000 chat-beskeder i spillet og er nået frem til, at

(...) the game encouraged scientific thinking, like using systems and models for understanding situations and using math and testing to investigate problems. The vast majority of the discussion participants, 86 percent, shared knowledge to solve problems and more than half, 58 percent, used systematic and evaluative processes, researchers found.

18.8.08

Stoleleg på biblioteket..

Nej, nej - det handler ikke om fyringsrunder - se her:



Din personlige stol.
En af kommentarerne til den her video: ...Wont work and ridiculous, quit drugs and read some of them books..

14.8.08

Bogstabel-konkurrence

LibraryThing har en konkurrence, som kort og godt går ud på at stable en række bøger, tage et billede og poste det på Flickr. Vinder-foto'et vil (muligvis) få æren af at blive brugt på LibraryThings website.

Konkurrencereglerne favoriserer endda os danskere, da der er ekstra point for at inkludere ikke-engelske bøger i stablen. Hvis du skynder dig, kan du nå det, for konkurrencen slutter i morgen. Hvilke bøger vil du tage med?

13.8.08

Inspiration til børnebiblioteket

Jeg faldt lige over Team Read, som er de engelske børnebibliotekers bud på en sommerkampagne med fokus på læsning.

Det overordnede tema er sport, som vanen tro fylder en del om sommeren med diverse store begivenheder, ikke mindst OL, hvilket afspejler sig både i valget af bøger og i websitets design, som jeg forestiller mig, virkelig appellerer til ungerne.

12.8.08

Nye henvisninger på Bibliotek.dk

Jeg havde egentligt regnet med at lave et lille indslag om - og reklame for - de nye ting på Bibliotek.dk hvad angår henvisninger til andre dele af internettet. Men pludselig blev artiklen længere end vi har tradition for på Bib-log. Så jeg har i stedet placeret den på Internetsøgning.

11.8.08

Lixtal kan blive for lavt

I forlængelse af mit forrige indlæg vil jeg også lige poste et link til en artikel, der tager fat i en kedelig tendens til at skrive overforenklede, monotone sætninger støvsuget for kreativitet.

Den er supergod, hvis man interesserer sig for skriftlig formidling: Marketingdansk af Kirsten Rask.

Gør Google os dumme?

Vi læser anderledes på en computerskærm - skimmer, fordi det er hårdt for øjnene at læse på en flimrende skærm. Den adfærd smitter af på vores måde at læse trykte tekster. Jeg har selv fået for vane at springe de sidste afsnit i en lang avisartikel over, og Nicholas Carr indrømmer i sin artikel "Is Google Making Us Stupid?", at han mister koncentrationen, når han har læst 2-3 sider i en bog.

Internettet gør i mange tilfælde livet lettere for os i kraft af, at vi har nem og hurtig adgang til utrolige mængder information, og Pew kan berette, at brugen af søgemaskiner fortsat stiger. Mange tyr i følge Carr til Google for at undgå bøgerne, og det ændrer vores forhold til at læse og især tolke en tekst:

"When we read online [...] we tend to become “mere decoders of information.” Our ability to interpret text, to make the rich mental connections that form when we read deeply and without distraction, remains largely disengaged."


Mange medier indretter sig på denne nye type adfærd, og det kunne være et bud på, hvorfor gratisaviser som Urban har succes med deres overfladiske nyhedsdækning, som giver et hurtigt overblik.

Artiklen findes også i en kortere, oversat version i den trykte udgave af Politiken fra sidste uge, og jeg har rent faktisk læst den. Til gengæld har jeg ikke læst den engelske version fra ende til anden ;-)

6.8.08

BIblioteker og statistik

Den norske bibliotekar Tord Høivik ( Plinius) er talknuser. Statistik er ikke interessant før den bliver tygget igennem og tolket. I Norge er der i 2008 lavet observationer og trafiktællinger på fem større biblioteker. Et par uddrag af konklusionerne på brugeradfærden:
- 41 procent af tiden benyttes til klassisk biblioteksadfærd ( Taler med personale, læser eller lytter, browser)
- 35 procent benyttes til social biblioteksadfærd -( Sidder i grupper med eller uden pc)
- 36 procent benyttes til digital biblioteksadfærd ( Sidder med egen pc - i gruppe eller alene)
(Summen ligger over 100 , fordi sosio-digital adfærd, som udgør 13 procent, bliver talt med to steder.)
Gennemsnitlig brugte brugerne 5%(Fem!) af tiden til at tale med personalet....
Læs mere hos Plinius selv

Der er også gang i moderniseringen af dansk biblioteksstatistik, så der bliver sammenlignelige tal for webtrafikken:
KPI-indeks med tilhørende Wiki til erfaringsudveksling

Bibliotekerne i oplevelsesøkonomien

Søndag aften perspektiverer lukningen af hvert 5. bibliotek.
"Kommunalreformens klare - og forudsagte - konsekvens er nu dokumenteret. 20% af landets biblioteker lukkede i 2007. Alligevel var det samlede udlån uforandret".
Hysteriet om bogkassation - nærmest lig med bogbrænding - fra visse forfattere, trænger til at blive tilbagevist med en mere nuanceret undersøgelse af bibliotekernes varetagelse af opgaven med bred formidling af skønlitteratur. Der er kasseret 8% af materialebestanden i 2007.

Læs i Søndag aften:
Hvert 5. bibliotek faldt
Bibliotekerne i oplevelsesøkonomien