30.11.07

Pligtaflevering

Inside the Tomb of Tomes - er en artikel fra The Guardian om håndteringen af de uanede mængder af materiale, som British Library er forpligtet til at håndtere og opbevare for eftertiden. Nu i et nyt byggeri : British Library's Yorkshire complex i Boston Spa nær Leeds.
"It is where, before this century reaches its teens, copies of books spared a quick death at the pulping plant - thanks to the grace of the provisions of the 1911 Copyright Act and later government legislation - will go to serve their life sentences in a secure environment"
Rygterne om bogens død viser sig at være stærkt overdrevet. Pt. vokser samlingen af trykte materialer med 12.5 hyldekm om året.
Guardian : Inside the Tomb of Tomes

Alternativ brug af Nintendo Wii

Flere biblioteker har investeret i en Wii. Måske flere. Her er en alternativ måde at lave arrangementer omkring spil:
"Just ask the 10 Old Bridge seniors who took up Guitar Hero III as part of the Old Bridge Library's "Senior Spaces" program on Nov. 8."
Biblioteket har arrangeret fælles Wii arrangementer mellem ældre og yngre biblioteksbrugere. Formålet er at gøre seniorerne mere trygge ved ny teknologi, og filosofien er at det er lettere at lege med en pc end at lære at bruge den på et kursus.
"We want to get them to feel they are part of the 21st century library and not left out," Kleiman said.
Læs mere om arrangementet.

22.11.07

Visuel ordbog



Merriam-Websters visuelle ordbog ser rigtig godt ud - der er ca 6000 billeder, der forklarer på forbilledlig vis at fx "scallion" er et forårsløg.



Der er også kategorier, hvor man bladrer sig igennem.




Merriam-Webster Visual Dictionary

21.11.07

Email er for gamle mennesker..

Som vi måske har fornemmet er kommunikationsformerne under eksplosiv udvikling. Så email (som vi ikke kan leve uden) er slet ikke smart mere. Teenagere sms'er, IM'er (også samtidig) og er på Facebook hele døgnet rundt, hvis de kan komme til det.
Forfatteren til nedenstående artikel har et ret sentimentalt forhold til sine emails - lidt ligesom andre har haft til breve i papir. Læs selv:
The Death of Email

At ignorere de digitale brugere?

I forlængelse af Susannes indlæg om brugernes syn på internet og web 2.o har fx David Lee King taget rapporten op i blogindlægget: Ignoring our Digital Community. Han påpeger at det fysiske bibliotek er fantastisk til community building, mens vi i bedste fald ignorerer de digitale brugere - af travlhed, af uvidenhed, af mangel på kompetencer- ikke-acceptable undskyldninger...
Om rapporten:
"The gist of the report is this - the web has moved on, and libraries need to catch up. “To entice users to the online library, libraries must expand their social activities, allowing users to easily share and create content and collaborate with others. They must build a high-value presence on the Web, a strong enough brand to compete…” (8-5).
Ignoring our Digital Community
Rapportens konklusion - hvis man ikke orker andet

20.11.07

23 ting

I Roskilde og Slagelse kører vi nu 23 ting. Vi har gæster fra Greve og Kalundborg. Desuden har vores Kulturafdeling kollektivt tilmeldt sig forløbet. Så vi har travlt. Det er sjovt.
Se Projektbloggen her.

Gratis glæder..

Dorte Hygum skriver rigtig pænt om bibliotekerne i Politiken :
"Bibliotekerne er det hele taget kulturelle guldgruber. Lån bøger, bestil bøger, læs aviser, spørg om ny og gammel musik, gå på nettet eller lær for eksempel, hvordan man via Bibliotekernes Netmusik selv downloader musikfiler. Det sidste kan man tage et to timer langt kursus i på Hovedbiblioteket i København ....... Kurset indeholder forslag til, hvordan man bedst køber musik på nettet, men det er ikke nødvendigt at punge ud."
Klummen er en slags "det sker i uge 47" - Og vi kan jo allesammen undervise i Netmusikken..
Artiklen via Infomedia

19.11.07

Bibliotekskataloger og onlinebøger

Jeg har skrevet og eksperimenteret om henvisninger fra Bibliotek.dk til onlineudgaver af bøgerne. Nu viser det sig at DBC allerede har været i gang med noget sådant. Det fremgår i hvert fald af en kommentar til indlægget på Internetsøgning. Stort knus til DBC, fordi det sætter Bibliotek.dk meget langt frem i kampen om at blive 'startside' for litteratursøgninger.

5.11.07

Digitaliserede biblioteker

Af pladshensyn har jeg valgt at bringe en længere gennemgang af Google Books, Bibliotek.dk osv. på Internetsøgning. Bib-log ynder ikke så lange indslag, men jeg håber at læserne vil finde vej derover, gerne også kommentere.

3.11.07

Google Books og danske bogfortegnelser

Google indskanner som bekendt de førende bibliotekers bogbestande, herunder også danske bøger. Ingen har vist overblik over hvor mange, men et skøn kan du lave med søgningen og det i Google Books. (De to ord findes med garanti i alle danske bøger, mens de formentlig på andre sprog kun findes i norske). Tallet siger desværre ikke noget om det totale antal. Jeg tror det foreløbig er på et par hundrede, mest ældre danske, når talen er om fuldtekst. Google Books henviser til Bibliotek.dk. Men omvendt henviser Bibliotek.dk ikke til Google Books. Det betyder, at danske biblioteksbrugere ikke umiddelbart kan se om en funden titel også findes online i Google Books. Undertegnede har derfor prøvet at lave nogle stikprøver med henvisninger fra Københavns Bibliotekers katalog til Google Books. Og til min overraskelse fundet ældre titler i Google Books, som slet ikke er med i Danbib. Min lille undersøgelse pågår stadig, og en længere artikel med eksempler er undervejs i Internetsøgning. Men hvis nogen derude i det ganske danske biblioteksland har nogle erfaringer med bibliografisk verificering, så lad endelig høre.