6.12.06

Endnu et online-bibliotek på vej

Google Books og Google Scholar har været på banen i flere år med onlinebøger, og nu kommer så Microsofts modstykke, Live Search Books. I hvert fald ifølge MSN's weblog. Dog i en beta-udgave. Der skulle være titusindvis af bøger uden ophavsret at søge i fra universiteterne i Californien, Toronto og British Library. Og forude venter også New York Public Library og American Museum of Veterinary Medicine.
Ud over dette lancerer Microsoft også beta'versionen af Live Search Academic. Med millioner af artikler om fortrinsvis bio-medicin. Live Search Academic indekserer tusindvis af akademiske tidsskrifter, afhandlinger og bøger om computervidenskab, teknik, fysik og biomedicin.
Disse tiltag gør en debat om bibliotekernes forholdensig til internettet endnu mere aktuelt. Alle disse gratistilbud har en kvalitet som formentligt ligger fuldt på højde med og endog over hvad vi i dag betaler for via dyre licenser. Så hvorfor betale i dyre domme for noget der kan fås gratis?

2 kommentarer:

Kurt Mathiesen sagde ...

Enig for så vidt det er licenser på søgeteknologi du mener??

Langt den største del af pengene til licenser går til indhold, og dem slipper vi jo ikke for at skulle betale. Google Scholar og Live Search Academic (og Scirus), er gode til at indeksere, finde og præsentere materiale, men det giver altså ikke nødvendigvis adgang til de mange millioner artikler.

Erik Nicolaisen Høy sagde ...

Det er da vist en efterhånden godt og grundigt gennemhullet myte at fordi noget koster penge og skal haves i licens, så er det 'bedre' end det som er ganske gratis og ligger frit tilgængeligt på internettet.
Du behøver bare tænke på den engelske Wikipedia, hvis kvalitet ifølge Nature ligger på højde med Encyclopedia Britannica. Der er hele Open Access-området med faglige tidsskrifter på højde med dyre licenser. Osv. osv.
Så nej, jeg tænker ikke kun på søgeteknologien. Jeg tænker også på indhold. Det kan godt være at det er provokerende i forhold til at mange biblioteker kæmper bevillinger igennem via licensbetalte databaser. Men det ændrer altså ikke ved at det som du kalder for 'indhold' sagtens kan fås ganske gratis.
I øvrigt betyder licenser ofte store begrænsninger i adgangen: Brugerne skal sidde ved bestemte pc'er på biblioteket, eller i bedste fald være lånere i kommunen.
En ting dog: Diskussionen af dette vigtige område er totalt fraværende for øjeblikket. Og vigtigere måske: Ikke særligt mange bibliotekarer gør noget ud af at sammenligne det gratis med det licensbetalte.