29.12.06

Hvad folk dog ikke ved..

om biblioteker og bibliotekarers arbejde: Vi taler med vores lånere, vi underviser dem og vi laver masser af faglige oplæg!
Når stammen styrer stemmen:
Biskop over Roskilde Stift, Jan Lindhardt, var så flov over sin stammen, at han overvejede at blive bibliotekar for at undgå at tale til store forsamlinger.
Læs hele artiklen - som altså handler om stammen som handicap.. i Helse nr 12, 2006
(Tak for tippet til Henrik Jespersen, Thisted)

23.12.06

Muhammed-tegninger blandt Ghanas topnyheder

Internettet giver nogen sjove oplevelser. Bl.a. at finde ud af at i et fjernt land som Ghana nævner magasinet Statesman Muhammed-tegninger som en af de vigtigste topnyheder i 2006:

"Cartoons published by a Danish newspaper, some depicting Muhammed as a terrorist, ignited protests throughout the Muslim world in January and February. Some demonstrations turned violent, resulting in deaths, injuries and destruction of property. The Danish embassy in Beirut was set ablaze."
Sådan lyder den fulde tekst.....

20.12.06

Blogger ud af beta - men vær tålmodig

Stor var glæden over at Blogger nu er gået ud af beta. Det skulle nu blive nemmere at tilføje til udseendet, gøre den mere privat (vælge hvem der må læse bloggen), flere feed-muligheder, opdatering af dashboard og ingen publish-ventetid. Men, men, men. Det viser at kun ganske få indtil videre får glæde af det. Vi må pænt vente til en blå boks blinker, så vi kan konvertere vores gamle Blogger-konto til Google-konto. Det er endnu ikke sket for hverken Bib-log eller Internetsøgning, så vi må bare være tålmodige.

19.12.06

skrivOpgave.dk og sociale medier

Netbiblioteket skrivOpgave.dk - bibliotekernes guide til informationssøgning, er hele tiden på udkig efter steder, hvor vi kan placere vores tilbud om hjælp til de opgave- og projektskrivende unge. Vi har lagt en artikel i Wikipedia, vi deler alle vores links på del.icio.us, og vi har lagt billeder på Flickr fra vores stand på Uddannelsesmessen i 2005 og 2006. Vi har prøvet at have en profil på Arto.dk - men fik desværre ingen venner:-) - så det har vi opgivet igen.
Ovenstående er også en opfordring til at biblioteker og netbiblioteker prøver at gøre sig synlige i de sociale medier. Prøv at beskrive jer selv i Wikipedia - Der er startet en artikel om Netbiblioteker
Del.icio.us - skrivOpgave.dks links
Flickr - skrivOpgave.dks billeder
Wikipedia - netbiblioteker - skriv selv videre...

Google og NASA nu officielle samarbejdspartnere

Det har rumsteret længe, faktisk næsten lige så længe som Google Earth har eksisteret. Men nu er det officielt, altså samarbejdet mellem NASA og Google. I en pressemeddelelse skriver NASA, at det vil gøre det mest brugbare af NASA's informationer tilgængelig på nettet, såsom
"Real-time weather visualization and forecasting, high-resolution 3-D maps of the moon and Mars, real-time tracking of the International Space Station and the space shuttle will be explored in the future...Every American (will be allowed) to experience a virtual flight over the surface of the moon or through the canyons of Mars."

18.12.06

Nyn en sang..

De fleste, der har prøvet at ekspedere i en musikafdeling, har nok været ude for en låner der nynner den sang eller melodi, hun søger. Nu findes der en søgemaskine, der kan være behjælpelig med det problem: Humming Search. Funktionaliteten findes på en koreansk side, Nayio - hvor du også kan lave dine egne musikvideoer.
Humming Search

13.12.06

Ny blog fra Danny Sullivan

Search Engine Land er Danny Sullivan's nye blog. Danny Sullivan startede Search Engine Watch, som indeholdt (indeholder, den ser ud til at fortsætte) statistikker og masser af information om søgemaskiner og søgning. Nu er hans nye blog klar og sikkert også værd at følge med i. Et af de nyeste indlæg opsummerer, hvad der er værd at lægge mærke til i søgeverdenen dd.
SearchCap: The Day In Search, Dec. 13, 2006
Search Engine Land

Norsk humor

Biblioteksbussen blev stjålet og fundet igen. Fra omtalen i Bergens Tidende:
Politiet har allerede utelukket halvparten av befolkningen som potensielle gjerningspersoner:
- Ifølge tipser satt en mann bak rattet.
Har dere noen mistenkte?
- Det er vel en bokorm som står bak.
Kan man forvente noen finnerlønn? En gratis bok kanskje?
- Tipsere skal få hederlig omtale og kan låne en bok helt gratis, lover politioverbetjenten.
Bergens Tidende: Her endte ferden

Er internettet bedre end bøger?

Ja - ovre på Internetsøgning har Erik to ret overbevisende eksempler.
1 - Biografiske oplysninger om Georges Ulmer (Sanger som huskes for et enkelt hit : Pigalle) Bedst og fyldestgørende information findes ved at søge på Google.
2 - Den store Danske Encyklopædi har endnu ikke opdateret artiklen om Pinochet (tirsdag), så der er han levende endnu?, mens Wikipedia lynhurtigt blev opdateret med de korrekte oplysninger.
Det synes jeg er værd at tænke over!
Internetsøgning - se de nyeste poster

12.12.06

Journalisterne får øje på e-resurserne

Bibliotekerne har umådelig svært ved at "sælge" e-resurserne (Licensdatabaser, fx) til brugerne. I sidste nr. af E-jour (Nr. 60, 2006), som er Journalisthøjskolens blad om research på nettet, er der en god omtale af de muligheder, som bibliotekernes fjernadgang til e-resurser giver en travl journalist.
Biblioteket kan også bruges fra det hjemlige skrivebord
Ejour

6.12.06

Misinformation på nettet - nye eksempler

Falske websider, hadesider og misinformation. Mange har sikkert som Phil Bradley brugt de samme eksempler på ovenstående. Med det utilsigtede resultat, at White Prides Martin Luther King side blev ranket ret højt i en Googlesøgning!!
Nu har Phil Bradley samlet en ny liste med eksempler, der kan bruges i internetundervisningen, hvis man mangler inspiration. Fx en online graviditetstest?! som må siges af være det mere harmløse. Eller annoncen for "Babycages" i alle størrelser - sandt eller falsk?
Fake websites or spoof websites. Examples ...
Free Online Pregnancy Test
BabyCages

Bibliotekerne og borgerservice

Computerworld skriver, at bibliotekerne får en stor rolle at spille mht til borgerservice. Affødt af pressemeddelsen fra Styrelsen:
"Lån en bog ? og få samtidig hjælp til at finde rundt i det offentlige Danmark med den nye tværoffentlige portal borger.dk. Sådan kan en tur på biblioteket komme til at forløbe efter nytår. Det fremgår af en samarbejdsaftale, som Den Digitale Taskforce, IT- og Telestyrelsen og Biblioteksstyrelsen netop har indgået."
Pressemeddelelse fra BS
Computerworld : Bibliotekerne skal sikre brugere på borger.dk

Endnu et online-bibliotek på vej

Google Books og Google Scholar har været på banen i flere år med onlinebøger, og nu kommer så Microsofts modstykke, Live Search Books. I hvert fald ifølge MSN's weblog. Dog i en beta-udgave. Der skulle være titusindvis af bøger uden ophavsret at søge i fra universiteterne i Californien, Toronto og British Library. Og forude venter også New York Public Library og American Museum of Veterinary Medicine.
Ud over dette lancerer Microsoft også beta'versionen af Live Search Academic. Med millioner af artikler om fortrinsvis bio-medicin. Live Search Academic indekserer tusindvis af akademiske tidsskrifter, afhandlinger og bøger om computervidenskab, teknik, fysik og biomedicin.
Disse tiltag gør en debat om bibliotekernes forholdensig til internettet endnu mere aktuelt. Alle disse gratistilbud har en kvalitet som formentligt ligger fuldt på højde med og endog over hvad vi i dag betaler for via dyre licenser. Så hvorfor betale i dyre domme for noget der kan fås gratis?

2.12.06

Venlig skiltning


I stedet for forbudsskilte kan man opfordre til sund fornuft:

(fundet på LibraryCrunch - en blog om Library 2.0 eller som underteksten lyder:"Service for the Next Generation Library: A Library 2.0 Perspective by Michael Casey"

1.12.06

Dansk presse forhaler Google News

Google har det med at respektere nationale love. Det går nu ud over danske nyhedslæsere, for det er ikke lovligt at lave dybe links som Google News gør. Det skal man have tilladelse til. Mens medierne såvel i Norge som Sverige har set mulighederne i på denne måde at blive promoveret på internettet, er den prås endnu ikke gået op for danske medier. Og derfor er danske nyheder stadig ikke med i Google News. eJour har lavet en lille sammenligning mellem reaktionerne i de skandinaviske lande.