31.5.03

Hvordan var det nu, den endte?
Moviepooper hjælper, hvis man nu ikke lige kan huske hvordan søren det var Aliens endte, eller bare ikke gider se filmen, men gerne vil vide, hvordan den endte (brug listen til venstre). Moviepooper omfatter hovedsagelig amerikanske mainstream film af nyere dato.
Advarsel: klik ikke her, hvis du vil se Matrix Reloaded med spændingen i behold!

Internethandel i vækst.
Både i DK og i udlandet vokser e-handelen, skriver Politiken. Forbrugerne vil gerne købe varer, de kender.
Jeff Bezos, direktør og stifter af Amazon.com, holdt sidste efterår en forelæsning på Massachusett Institute of Technology om "verdens mest brugercentrerede firma". Man kan se en webcast af forelæsningen - hvis man lige har en bredbåndsforbindelse og 1½ time til overs - hvor han bl.a. fortæller, at Amazon siden 1997 har brugt 800 mill. $ på teknologi.

29.5.03

Lån en e-lydbog.
Svenske eLib har et nyt forsøg i luften: e-lydbøger. Man kan få et midlertidigt lånerkort og prøve seks forskellige titler (Marklund, Guillou. Fredriksson, Lagercrantz).
Når man første gang henter en e-lydbog installeres afspilleren, og man skal være online, når man lytter, så det er foreløbig ikke muligt at overføre til en mobil afspiller. Afspilleren husker, hvor man sidst var kommet til.
Mere nyt fra eLib, som skal håndtere distributionen for australske eBooks.com med 4.500 titler i katalogen. Læs pressemeddelelsen her.

28.5.03

ForbrugerINFOpunkt.
47 biblioteker er nu tilsluttet som forbrugerens højre hånd, når det gælder vejledning vedr. køb, klage og forbrugerret. Se listen over biblioteker her.
Men ikke Bornholm, noterer Netavisen Bornholm.nu under overskriften 'Bibliotekerne halter bagud'

Bibliotekets pris for en film.
Ok, det er en gammel diskussion, men langtfra død!
I Danmarks Biblioteker nr. 03, 2003 satte Carsten Winther, "frustreret Stadsbibliotekar i Hjørring" fut i de ulmende gløder med artiklen Bibliotekerne og videobranchen: Hvor længe skal vi være til grin?.
Reaktionerne fra branchen kan læses i nr. 5 og også på Danmarks Biblioteksforenings hjemmeside.

SMS - beskeder om rettidig aflevering af lånt materiale.
I Roskilde har vi p.t ca 800 brugere af tjenesten - den er stadig gratis. I de første 2 måneder har vi ikke kunnet konstatere nedgang i bødeindtægterne. Det er et lille grundlag at konkludere noget på, så følg med i føljeton'en - her på kanalen :-)

26.5.03

Data-wars - The Empire Strikes Back.
For ikke ret længe siden, i en galakse helt tæt på ... (dada dadadada dada) ... klagede Københavns Kommune over bevillingsforudsætningerne til projekter, der producerer netydelser med tilskud fra Biblioteksstyrelsen.
Biblioteksstyrelsen har nu præciseret bevillingsforudsætningen.
Fortsættelse følger om kort tid i et bibliotek nær dig.

Filmport.dk i luften.
Hvem var egenlig med i 'Magnolia', bygger den på en bog, kan man låne DVD'en på biblioteket, går den stadig i biografen? Det kan man, blandt meget andet, få besvaret i filmport.dk (Tom Cruise, nej, ja og nej).
De næste par måneder er der fri adgang til filmport.dk, derefter kan man tegne abonnement. Portalen er produceret af DBC.
Filmport.dk er stadig i beta-version, så der er en del uregelmæssigheder og mærkværdigheder, som DBC vil rette i den kommende tid.

25.5.03

IFPI appellerer til den dårlige samvittighed.
Musikbranchen med IFPI i spidsen bekæmper peer-to-peer netværkene med Kazaa i spidsen på mange forskellige måder. Nyeste (vild)skud på stammen er sitet www.pro-music.org, hvor Peter Gabriel og kolleger forklarer os, hvorfor piratkopiering undergraver hele branchen. Der er også en liste over lovlige tjenester.
Mon de heftige unge piratkopister får røde ører? Dream on, IFPI....

21.5.03

Digital Noah’s ark for truede dyrearter (IT-avisen)
ARKive - images of life on Earth - en webside, der indsamler billeder, film samt lyde fra nogle af verdens mest truede dyrearter, har set dagens lys. Websiden skal bidrage med at informere om truede dyre- og plantearter og beskrives som det 21. århundredes Noah’s Ark.
Siden er opdelt i globalt truede dyrearter ( The Global Chapter ) og britiske truede dyrearter ( The British Chapter). De enkelte arter er flot beskrevet, både i billeder og tekst og der flere links til yderligere information. En flot hjemmeside, med et helt univers tilrettelagt for undervisere.

20.5.03

Børn chatter trygt på nettet (Politiken)
Det viser den første kortlægning herhjemme af børns chatvaner. En kortlægning, som Danmarks Pædagogiske Universitet har foretaget for Børnerådet, Red Barnet og Det Kriminalpræventive Råd. Børneorganisationerne er positivt overraskede og fastslår, at forældre og andre voksne kan skrue en tand ned for bekymringerne.
991 børn i alderen 12 til 14 år har deltaget i undersøgelsen.
Fra Børnerådets pressemeddelse : Undersøgelsen afviser, at chat er meningsløs tidsfordriv, men i stedet en ny og spændende social aktivitet for børn. Børn mestrer den ny teknologi og kan kommunikere på mange niveauer. Vi voksne skal ikke være så afvisende over for børns chat, men i stedet tale med børnene og hjælpe dem til at beskytte sig, for også på nettet kan de møde ubehagelige personer og trusler, som de skal lære at håndtere, siger Klaus Wilmann, formand for Børnerådet.
Læs også om undersøgelsen på www.sikkerchat.dk
Hent rapporten (pdf)

19.5.03

BBC har en række interessante "audio interviews" - blandt andet en række forfattere : Nadine Gordimer b1923 , Vikram Seth b1952 og William S(eward) Burroughs 1914 - 1997 . Der er også en række andre personligheder repræsenterede, f. eks : Gandhi, Noam Chomsky, Dalai Lama og Salvador Dali. ( RealPlayer ) Under de enkelte personer er der henvisninger til yderligere(BBC) materiale om de interviewede personer.

18.5.03

Interaktiv film.
Hvis man har en 2 mb bredbåndsforbindelse eller et kabelmodem (alvorligt bredbånd) kan man via Det Danske Filminstituts hjemmeside se Danmarks første bredbåndsdokumentar "Forestillinger - en interaktiv rejse ind i Mogens Glistrups univers".
Pc'en skal være ligeså toptunet som internetforbindelsen.

15.5.03

4 års fængsel...
...hvis du kopierer en cd, du har lånt på biblioteket. Så enkelt (og voldsomt) synes Brian Mikkelsen, det skal være, og han regner med at fremsætte et lovforslag efter sommerferen. Så ryger begrundelsen for afgiften på blankmedier, mener ITEK (Dansk Industris Brancheorganisation). Hvis man fastholder afgiften, vil det svare til en skat på ulovligheder.
Læs artiklen i Politiken.

Brugerundersøgelse på Københavns Hovedbibliotek.
Som tidligere omtalt gennemførte Københavns Hovedbibliotek en undersøgelse af små 2000 brugeres opfattelse af biblioteket. Nu foreligger den fulde rapport, som kan læses på KKBs hjemmeside: små 80 % er enten tilfredse eller meget tilfredse med bibliotekets service.
Vi sukker tilfreds, men lover ikke at hvile på laurbærrene....

Online betaling af bøder osv. på Silkeborg Bibliotek.
Fra i dag kan brugerne betale deres mellemværende med Silkeborg Bibliotek via internettet med Dankort.
Læs mere her.
Silkeborg har valgt et samarbejde med PBS' www.betaling.dk og Dansk Internet Betalings System, der hører under Architrade A/S. De står for en stor del af markedets internetbetalingssystemer.
Så vidt man kan se, foregår reguleringen i bibliotekssystemets debitormodul pr. håndkraft. SCS, som leverer bl.a. Silkeborgs bibliotekssystem, har lovet integration med debitormodulet i nærmeste fremtid.

14.5.03

Hvordan er det nu - kan man bestille bøger i det kongelige biblioteks danske samling?
På den netop afholdte fjernlånsvejledning modtog KKBs fjernlånsvejledning mange roser. Vejledningen, der er mest nyttig for dde-biblioteker, kan findes på denne adresse www.bibliotek.kk.dk/hovedbiblioteket/laes/fjernlaan/, men kan også genfindes under menupunktet 'biblioteksfagligt' på KKBs hjemmeside.
Forfatteren bag 'Vejledning i fjernlån' er Niels Hagensten, Københavns Hovedbibliotek.

13.5.03

Elsebeth Tank ny præsident for DAISY.
Mandag blev direktøren for Danmarks Blindebibliotek valgt til præsident for DAISY konsortiet, som består af bl.a. blindebiblioteker og lydbogsproducenter fra hele verden samt andre IT producenter som f.eks. Microsoft, Telex Communications, Plextor og Otari.
DAISY arbejder med at sikre en international standard for udviklingen og implementeringen af fremtidens digitale lydbøger, og forkortelsen står for Digital Accessible Information SYstem. Læs pressemeddelelsen på Blindebibliotekets hjemmeside.

12.5.03

Directory of Open Access Journals.
I februar skrev vi om Lund Universitetsbiblioteks planer om at søsætte en database over kvalitetsbedømte tidsskrifter der er tilgængelige for alle - uden betaling.
Nu er første fase i luften i form af doaj.org, som lige nu indeholder 350 internettidsskrifter.
Læs pressemeddelelsen på svensk her eller på engelsk her.

Forsøg med digitale lydbøger i England.
Lånere på Richmond Libraries kan indtil juni låne digitale lydbøger fra audible.com via deres lokale bibliotek. Der er mere end 900 fag- og skønlitterære titler at vælge imellem.
De digitale lydbøger lægges efter brugerens bestilling på en mp3-spiller, som derefter udlånes til brugeren. Ikke vildt elegant, men en start.
Læs mere om forsøget, som gennemføres under Tony Blair's People's Network program.

11.5.03

Koda om bibliotekernes musikudlån.
På KODA's generalforsamling tirsdag den 29. april 2003 vedtog de tilstedeværende medlemmer en resolution under overskriften "Den gode vilje er ikke nok".
I resolutionen peges der på fremgangen i biblioteksudlån, nedgangen i solgte cd'er og det urimelige i, at kopiering fra bibliotekets cd'er er lovligt. Endelig klager KODA over procentfordelingen i biblioteksafgiften og det generelt reducerede beløb.
Læs hele resolutionen på KODAs hjemmeside.

9.5.03

Lidt udenfor sæsonen : Museum af Hoaxes - har en top 100 liste over de bedste Aprilsnarpåfund. Hvad mener I f.eks om et lovforslag mod "Drunk driving on the Internet", lanceringen af "The Left-Handed Whopper" eller "De fløjtende gulerødder", som Tesco lancerede som genmodificerede gulerødder, der var dyrket med med lufthuller igennem. Når de blev kogt ville de begynde at fløjte! Læs selv videre...
Nu vi er i det useriøse hjørne : Se denne fejlmeddelelse.

7.5.03

British Library Images Online- er en stor samling af billeder. Der er meget materiale fra manuskripter, kort, musik og "Asia, Pacific and Africa collections" Historiske illustrationer af fugle, pattedyr,fisk og planter er populære motiver fra samlingen. Andre specialiteter er "Indian paintings, life in Britain through the ages, portraits, history of British trade and government in South Asia, royalty, maps, cartoons and stamps".
Der er mange muligheder for at købe forskellige udgaver af billederne - men de kan også downloades eller printes "from the site for personal use (free of charge) ".

Private aktører på SMS-besked om afleveringsfrister:
"Der er nu to dage til dine materialer skal afleveres på biblioteket. Aflever i tide og undgå rykkergebyr.« Alle biblioteksbrugere tilbydes nu denne service fra et privat firma, Mobitech.
SMS’en er dog ikke gratis, som den foreløbig er for Roskilde Biblioteks lånere. Den koster tre kroner plus almindelig SMS-gebyr – og kræver, at man selv har bestilt tjenesten hos firmaet Mobitech. Det gør man ved at sende en SMS med ordlyden BIB til 1208, den dag bøgerne er lånt.
Til gengæld kan tilbuddet benyttes af lånere fra alle biblioteker og kunder i alle mobilselskaber.

5.5.03

Downlaan - digital distribution.
Projektets ambition er at skabe en national infrastruktur for digital distribution til bibliotekerne. Vi forventer at gå i luften med en prototype i november 2003 for en begrænset brugerkreds på 1200 - 1500 brugere fra de medvirkende biblioteker: København, Århus og Randers. Udover de tre biblioteker medvirker DBC, Danmarks Blindebibliotek og Gyldendal (som observatør).
Projektet nye website kan ses på www.downlaan.dk.

I SkrivOpgave finder I nu et eksempel på Danskopgaven, som I kan bruge til at holde alle gymnasieeleverne lidt hen med indtil I får tid til ak ekspedere dem. Eksemplet er Peter Høegs "De måske egnede" - og problemformuleringen er fra det virkelige liv - en lærer på Amtsgymnasiet i Roskilde.