28.8.10

Hvad vi måske kan gøre for digitaliseringen

Hvad kan bibliotekerne gøre for at kompensere for bogbranchens manglende vilje til at gøre deres materialer synlige og søgbare? Jeg har på webloggen Internetsøgning forsøgt på et bud. Måske et noget uprofessionelt og kluntet forsøg på at lappe på noget som er overflødigt den dag "Danmark" vågner op og bliver sig selv bevidst. Men forsat at blive siddende med hængende hoved - det er da vist endnu værre.

25.8.10

130 mio bøger ...

... har Googleblog regnet sig frem til at der må eksistere i hele verden. Hvordan den er nået frem til det tal, er uvist, men det er beregnet på baggrund af erfaringerne med Google Books. Det er jo ikke bare bare en fuldtekstbase, men også en base som rummer bibliografiske databaser som fx WorldCat og Bibliotek.dk.
De sidste tal jeg har hørt om hvor meget Google Books selv har indskannet, er 7 millioner. Men da der kører en del retssager, skulle det ikke undre mig om Google prøver at holde tallet lidt ned. Hvilket betyder at det nok er noget højere. Måske i nærheden af 10 mio.
Den danske del af denne digitalisering er til at overse. Kun to danske forlag har indtil videre tilsluttet sig Google Books (Museum Tusculanum og Systime). Resten kan kun ses med de mere end sparsommelige oplysninger i bogbranchens forskellige internet salgskanaler. Eller i bibliotekernes kataloger. Dog er Google Books med hele 600 danske ældre bøger fra biblioteker i USA stadig den største kilde til online-søgning fuldtekst i danske bøger.
Dette placerer Danmark på linje med ulande som fx Botswana og Bangla Desh. Heltemodigt kæmper den danske bogbranche for at udslette ikke blot sig selv, men også den danske trykte kulturarv, på internettet, og bringer mindelser frem om forne tider fra 1864, således som beskrevet af Buk Swienty. Jo, historien gentager sig. Men som nogen engang sagde, altid som farce.

13.8.10

Er bibliotekerne det nye sort?

I løbet af de sidste par måneder er jeg flere gange stødt på dén påstand i den udenlandske biblioteksdebat - og såmænd også lidt herhjemme ( Pernille Drost i det nyeste Bibliotekspressen,fx og diverse omtaler af den nyeste biblioteksstatistik)

"...mark my words, once you've got Old Spicy on your side and you can sell a couple of YouTube parodies in a couple of months, you're standing on the edge of your pop-culture moment. Librarians: prepare"

Artiklen tager udgangs punkt i nogle af de mere opfindsomme Youtube videoer vi har set fornylig - tjek fx Old Spice reklamen og Librarians Do Gaga videoen

Den originale Old Spice reklame

Brigham Young University laver parodi af reklamen, der får over 1 mill. hits på Youtube - hvorefter skuespilleren fra reklamen laver en video om biblioteker

Læs selv : Why The Next Big Pop-Culture Wave After Cupcakes Might Be Libraries

2.8.10

Billeder - billeder

Phil Bradley skriver om Google billeder, der har fået en overhaling..fx kan du søge videre på størrelser og formater.

I den forbindelse anbefaler han flere billedsites:

Nachofoto for real time image search.
Coloralo for printable cartoons and colouring pages.
Panoramio for geobased images.
Seeklogo for er... logos!
Tag Galaxy - a personal favourite.
flickrCC for creative commons images over at Flickr.

Læs hele indlægget