31.7.03

Bibliotekaren som actionfigur?
Et amerikansk firma har startet en produktion af en figur, inspireret af en "levende bibliotekar" fra Seattle, Nancy Pearl. Se omtalen på firmaets website. Her er også en beskrivelse af hvorfor Nancy Pearl har inspireret til en actionfigur. Dukken er udstyret med en bevægelig arm og pegefinger, der kan lave den for bibliotekarer så karakteristiske sshh! gestus!!
Seattle Times har to gange skrevet om fænomenet - anden gang med omtale af alle indsigelserne mod den klichéforstærkende udformning af figuren.

28.7.03

Bogjagt - fortsat...
I forbindelse med Roskildes lokale kulturnat, Roskildenatten, i september sidste år lagde vi et antal bøger frem i byen til fri afbenyttelse og bytning. Vi var også her inspirerede af www.bookcrossing.com. Bøgerne blev forsynet med en label - og en lille vejledning i hvordan man skriver sin kommentar ind på på hjemmesiden.
Læs mere om bøgerne og se de (få,desværre) kommentarer, der kom ud af det på www.roskildebib.dk/bogpaafarten. Ideen gav megen omtale og PR, blandt andet et indslag i TV-Lorry - men desværre tog brugerne ikke ideen til sig i større omfang.

12.7.03

Webringe.
Er et nyt begreb for denne blogger. Andre uvidende kan læse mere om begrebet i Erik Høys blog Internetsøgning (10.7.03)

11.7.03

Phonofile i DR Østjylland.
Denne morgen blev lytterne i Århus og omegn orienteret om Phonofiles tilbud - både til slutbrugere, pladeforretninger og biblioteker, bl.a. med interviews med Phonofile direktør Jesper Bang-Olsen og Statsbibliotekets Ole Bisbjerg.
Lydklippene kan genhøres på DR Østjylland.
Phonofile omfatter som bekendt dansk musik i digitaliseret form.

10.7.03

Nyt fra Biblioteksstyrelsen.
Statistikken for 2002 er klar, og i den anledning udtaler Thorhauge i en pressemeddelelse: "Det hybride bibliotek er nu en realitet i Danmark".
Biblioteksårbog 2002 er også klar til at tage med på sommerferie - enten i papirform eller på skærm.

9.7.03

Bogjagt.
Læs i juli udgaven af Søndag Aften om endnu en vild, amerikansk ide: Bookcrossing.
Medlemmerne gemmer bøger med en label i - så er det ellers bare om at gå på jagt, og alle kan være med.
I går gemte en nordmand den nye Harry Potter på hovedbanegården. I KKB har vi 28 ex. af bogen, men der er uhyggeligt mange reserveringer , så mon ikke der er mere fremtid i at lede efter den??

Cannot find weapons of mass destruction.
Prøv at skrive "weapons of mass destruction" i Googles søgefelt og tryk på 'Jeg føler mig heldig'.
Her er et par citater fra resultatsiden:
The weapons you are looking for are currently unavailable.
To check your weapons inspector settings, click the UN menu, and then click Weapons Inspector Options.

8.7.03

NetMedia priser 2003 uddelt.
BBC Online scorede virkelig mange priser ved uddelingen af European Online Journalism's NetMedia priser. Men en enkelt til Danmark blev det også til i kategorien Best Use of Multimedia for produktionen Tegnerne bag ruderne om fire tegneserieskabere: Peter Madsen, Carsten Graabæk, Teddy Kristiansen og Flemming Andersen.
Produktionen er lavet af Peter Becher og Mikkel Lysgaard som hovedopgave på Journalisthøjskolen.
Se listen over NetMedia vindere her.

6.7.03

Online musik for TDC kunder.
Mandag tilbyder TDC sine internetkunder adgang til at købe musik online. Repertoiret består af 180.000 numre - TDC oplyser ikke yderligere om genrer eller kunstnere, og heller ikke pris for den sags skyld. Læs mere hos TDC.

4.7.03

Microsoft tilbage på e-bogsbanen.
Der har længe været meget stille omkring Microsofts læseprogram til ebøger, Microsoft Reader, men nu vender MS stærkt tilbage med en sommerkampagne Cool eBook Promotion for Hot Summer Reading:
Hent den nye version af readeren og få gratis e-bøger de næste 20 uger (tre om ugen). I denne uge bl.a. Bill Bryson: A Short History of Nearly Everything.
Hent den nye version af readeren her.
Hent gratis bøger her.
For at læse de gratis bøger skal readeren aktiveres, følg anvisningerne på skærmen.

Cecilia- online database om musiksamlinger og resurser i UK og Irland - netop åbnet d. 1. juli.
En oversigt over resurser i biblioteker, arkiver, museer og andre aktører på musikområdet. Databasen er under opbygning.
Søgning i databasen

Hemingway - Resource Center - http://www.lostgeneration.com/
- et omfattende netsted om Hemingway med biografiske essays, Frequently asked Questions, Video klip ( Hemingways Nobel pris tale i uddrag) og en omfattende linksamling. F. eks til en online rundtur i "Ernest Hemingway Home and Museum" på Key West.

Ost - Check : "Cheese Net Info" med information om alverdens oste - alfabetisk og geografisk ordnet. Der er en søgefunktion hvor du kan bruge forskellige kriterier til at finde ud af hvilken ost du lige sidder med ved morgenbordet:-), f. eks konsistensen og hvilket dyr osten stammer fra.
Du får et billede af osten, oprindelsesland og en beskrivelse af, hvordan osten er fabrikeret.. - Der er links til litteratur om ost - også "Poetry & Prose". Og ikke at forglemme - et chatroom om oste!!

Husker I Monty Python : The Cheese shop Sketch ? Desværre kunne jeg kun finde teksten, så I må selv sætte billeder på.

1.7.03

Gratis, trådløst internet i Århus.
På torsdag åbner borgmester Louise Gade for adgang til et trådløst netværk i Århus Midtby. Det bliver muligt at gå på internet, hvis man har en bærbar eller håndholdt pc, der overholder Wi-fi standarden.
Bag initiativet - der måske tager lidt af presset på bibliotekets internetadgange - står Hewlett Packard, Redspot, Århus Kommune, Tiscali og Intel.
Læs mere på Yahoo! Nyheder.
I Austin, Texas er det biblioteket, der står for trådløs internetadgang på byens centrale plads. Læs mere i the Austin Chronicle.

Nyt fra Biblioteksstyrelsen :
En ny portal i deff - samarbejdet : www.cisg.dk. Emnet er FN's konvention om internationale købsaftaler.
Man kan læse information online, bestille/hjemlåne via opslag i bibliotek.dk eller at se forfatternes samlede produktion som opført i forskningsdatabasen.dk.
CISG Denmark er et samarbejde mellem de juridiske forskningsmiljøer på Københavns Universitet, Aarhus Universitet, Handelshøjskolen i København og Handelshøjskolen i Århus. Portalen er støttet af og udviklet i samarbejde med Danmarks Elektroniske Forskningsbibliotek - www.deff.dk.