30.3.03

Hvad vi virkelig mangler: op-knappen!
Hvem bruger ikke browserens tilbage-knap og i mindre grad frem-knappen? Ville det ikke være ideelt med en op-knap, hvor sammenhængene materialiserer sig ved hjælp af et enkelt klik?
Hm, det varer nok lidt endnu, så i mellemtiden er der flere forsøg i gang med kort over cyberspace. På Internet Librarian International i Birmingham talte Martin Dodge fra Centre of Advanced Spatial Analysis på University College om behovet for "land"kort og andre grafiske måder at præsentere indhold og sammenhænge på internet. Filosofien er kort fortalt, at mange mennesker har lettere ved at forstå sammenhænge visuelt, og kort er en etableret måde at gøre det på.
På Martin Dodge's website "An Atlas of Cyberspace" er der mange eksempler. Måske endnu ikke det ultimative eksempel, men spændende takter.

Hvorfor er HTML død?
I følge Brian Kelly fra UKOLN (et center på Bath Universitet, som beskæftiger sig med håndtering af digital information og rådgivning til biblioteker, uddannelses-og kulturarvs-institutioner) fordi HTML ikke kan nok. XHTML derimod adskiller indhold fra præsentation og kan dermed ved hjælp af andre stylesheets præsenteres på en mobiltelefon, en lommepc, som en ebog eller hvad man måtte ønske. x'et i XHTML står for eXtensible (hypertext markup language).
Interesserede kan se Brian Kellys powerpoint præsentation på UKOLNs hjemmeside (webudgaven er selvfølgelig i XHTML, check selv i 'vis', 'kilde')

28.3.03

Frisk rapport fra Birmingham - Internet Librarian International 2003.
Overordnet kan man konstatere at det danske biblioteksvæsen er godt med og at Birmingham, NEC, ikke er et charmerende sted at holde konference:-)
Indtryk fra konferencen :
- Informationskompetence - Information Literacy - er et vigtigt emne i bibliotekskredse
- HTML er død- ( hvilket vi godt vidste!)
- Sørg for at optimere hjemmesiderne så søgemaskinernes robotter finder dem - og placerer dem imellem de første 20 hits.
- Brug altid mere end een søgemaskine - mindst tre, hvis du vil lave en udtømmende søgning.

Uddybende indlæg vil komme her på BiBlog i den nærmeste fremtid....

23.3.03

Folkebiblioteksstatistik 2002.
De første tal foreligger nu på Biblioteksstyrelsens hjemmeside.
Bogudlånet falder - som sædvanlig - og musikudlånet stiger - som sædvanlig. Bogudlånet udgør ca. 70%. Det samlede udlånstal steg 0,9 % i forhold til 2001.

21.3.03

Frederiksberg åbner Bibkurs.
E-learning i biblioteksregi rykker et skridt fremad mandag den 21., hvor den officielle åbning af Bibkurs finder sted. I øjeblikket ligger et enkelt kursus tilgængeligt for alle: et kort kursus i at søge i FKBs base på forfatter, titel og emne samt reservering og lånerstatus. Kurset afvikles i flash.
Ikke tilgængeligt for offentligheden findes der specielt udviklede kurser til lærere på to gymnasier på Frederiksberg.

Danmarks Biblioteksforenings årsmøde.
DBF's årsmøde er i gang, og man kan allerede se oplæggene fra flere foredragsholdere. Torsdag formiddag diskuterede gruppe B "Udvikling og projekter i dansk biblioteksvæsen. Hvad er godt og hvad er skidt set i lyset af det samarbejdende biblioteksvæsen?"
Oplægsholdere var Jens Thorhauge, Biblioteksstyrelsen, som særlig taler for udvidet samarbejde mellem folke-, forsknings- og uddannelsesbiblioteker, Peter Birk, Silkeborg, som giver en kærlig bredside til Styrelsen og DBC og Karl Posselt, Åbenrå, som er bekymret for de små biblioteker.

19.3.03

Idea Stores
En ny møbelkæde, Kop&Kande i britisk udgave eller Ikeas nye salgsfremstød?
Næ, derimod et nyt bibliotekskoncept i en af Londons mere slidte bydele, Tower Hamlets. "The plan is to create a series of bright, new buildings in local shopping areas, combining lifelong learning and cultural attractions with all the services normally associated with libraries, from classic books to the latest computer games". Læs mere på Idea Stores hjemmeside.
I maj sidste år åbnede den første af 7 planlagte Idea Stores. Megan Lane, BBC News Online, har været på besøg i Idea Store. "Is this the Library of the Future?" spørger hun i artiklen.

18.3.03

Billedbøger som e-bøger.
Amerikanske TumbleBooks er gået på markedet med et e-bogstilbud indenfor billedbogsområdet: e-Books for e-Kids. Firmaet tilbyder både abonnement til private og til biblioteker (bl.a. gennem netLibrary). Flere biblioteker "over there" har købt et abonnement, viser en googlesøgning.
Tumblebooks læses med en særlig læser, som hentes gratis, og tre bøger følger med uden beregning. Bøgerne læses op og er ganske let animerede. Set med danske øjne er det ikke værd at bruge penge på....
Hele samlingen består indtil videre af omkring 50 bøger og 15 puslespil. Ingen forfattere eller illustratorer er denne blogskribent bekendt.

17.3.03

answers now. all the time. across the world
Hvad har tre biblioteker i England, USA og Australien til fælles (udover sproget)? En fælles spørg-biblioteket-tjeneste, der p.gr.a. tidsforskellen er tilgængelig 24 timer i døgnet og næsten hele året. OK, der er lukket juledag og nogle få andre helligdage.
Det er disse tre biblioteker, der står bag:
Brisbane City Council Library Service
Richland County Public Library
Somerset County Council Libraries, Arts and Information
Desværre er tjenesten kun tilgængelig for de tre bibliotekers lånere.

DEF tilbyder Open Source toolkit.
DEF har fået udviklet et værktøj, som er velegnet til at håndtere en større linksamling. Indexdata har stået for det praktiske arbejde, men som open source og Toolkit Lite kan dermed downloades frit og bruges (og tilpasses og videreudvikles) af alle.
Læs mere på deflink, hvor der også er links til en demoportal og download.

14.3.03

Tilbud om påmindelse pr. SMS.
Roskilde Bibliotek har indført en service, hvor vi tilbyder at sende en SMS - 3 dage før afleveringsfristen på materialet udløber. Det er allerede et hit. I løbet af den første uge servicen var tilgængelig i basen, havde over 100 personer tilmeldt sig. På det tidspunkt havde vi ikke lavet noget som helst PR endnu. Spændende hvor meget bødeindtægterne falder!

13.3.03

Superlækker dansk billeddatabase.
Kunstakademiets Arkitektskoles Bibliotek står bag arkitekturbilleder.dk, som indtil videre præsenterer 158 bygningsværker. Flotte billeder, lækkert præsenteret. Prøv en søgning på 'bibliotek' i emnefeltet og nyd billederne fra otte meget forskellige biblioteker fra hele landet.

HotBot - kan I sikkert huske fra "gamle dage" ( 3-4 år siden!) som en god søgemaskine. Den har levet et stille liv indtil nu - og ikke været brugt ret meget. Som en Fugl Fønix er den nu genopstået som front-end til 4 af de store søgemaskiner : Google, AllTheWeb, Inktomi og Teoma. Man klikker simpelthen af , hvilken af de fire søgemaskiner man vil have foretaget sin søgning i. Kan måske være med til at minde os om at bruge flere værktøjer end Google til de mere omfattende søgninger, hvor man ønsker et bredt resultat.

12.3.03

IT -AVISEN
I dag planter Afghanistan sit eget “flag” i cyberspace, idet afghanernes eget topdomænenavn, .af, til afghanske internetsider og e-mail-adresser netop aktiveres.
Anvendelse af internet var forbudt årevis i Afghanistan under Taliban-regimet, hvorfor det nye topdomæne anses som et stort skridt i landets teknologiske udvikling. Det vil dog vare mange år, før den almindelige afghaner får glæde af .af domænet og anden computerteknik.
Arbejdet på at relancere .af startede slutningen af 2001 i forbindelse USA’s krig mod Afghanistan.

En anderledes søgemaskine- www.kartoo.com
Prøv at lave en søgning i Kartoo - du får "visualiseret" dine svar. De forsøges grupperet efter emne og relevans. Kartoo er en metasøgemaskine, der søger i flere søgeværktøjer på een gang.
Anderledes :-)

8.3.03

American Library Association anlægger sag.
Children's Internet Protection Act (CIPA), som pålægger bl.a. biblioteker at bruge pornofiltre, er i modstrid med det berømmelige First Amendment, der sikrer amerikanerne religions-, tale- og forsamlingsfrihed. Det mener ALA, der derfor har ført sagen helt op i Højesteret. Læs mere på ALA's særlige side om CIPA.

Fra vores helt egen verden.
Jubii udsender mange nyhedsbreve, bl.a. Jubii Net Nyt. BiBlog har i den seneste udgave modtaget hædrende omtale:

"Nogle af de interessante weblogs fokuserer på et fagligt område eller en dyb interesse for et emne. Et dansk eksempel på det er Biblog - Bibliotek og IT. Bloggerne bag Tora Trier Hansen fra Københavns Kommunes Biblioteker og Susanne Kierkegaard fra Roskilde Bibliotek har en viden om det de skriver om.
Det er ikke alle der syntes det er det mest ophisende sted på Internettet, men for det interesserede publikum er det meget bedre end nok så mange weblogs med kedsommelige hverdagsnoter."

Vi takker, men kan desværre ikke kvittere med rosende omtale af Jubii. Efter en halv times forgæves søgning og surf på Jubii, er det ikke lykkedes at finde det aktuelle nyhedsbrev i html-form - arkivet standser ved Jubii Net Nyt nr. 13-2002.

6.3.03

Internettet forandrer vores liv.
AOL Europe har undersøgt, hvordan internettet har forandret livet i England, Frankrig og Tyskland. Forandringerne er foregået gradvist, men er alligvel markante.
En række af aktiviteter foregår nu - også - via nettet: kontakt til familie og venner, jobsøgning, indkøb. Læs AOLs sammendrag af undersøgelsen.
Og hvis man så oven i købet har adgang til bredbånd, lader det til, at det især er underholdning og spil, der er interessant, skriver Politiken i dag i en større artikel.

Usability for børn.
Der mangler undersøgelser om begrebet usability for børn - man kan sige sig selv, at det ikke er de samme ting, der gør en hjemmeside for voksne brugervenlig. Men vi ved ikke så meget om, hvad der skal til for at gøre en børnehjemmeside brugervenlig.
Det vil en gruppe lærere og studerende på IT-højskolen gøre noget ved - med udgangspunkt i og i samarbejde med Dotbot! Projektet skal ende med to resultater: dels en konkret vurdering af Dotbot, dels udvikling af et værktøj til vurdering af børnehjemmesider.
I konsekvens af dette har Dotbot meget fornuftigt sagt nej tak til en vurdering af "Bedst på nettet". Hvorfor? Check vurderingsgrundlaget.

5.3.03

Outsourcet materialevalg.
Bogvalget - bibliotekarens traditionelle højborg - står for fald. Måske.
I de senere år har tendensen allevegne vist været, at bibliotekarerne samlet set bruger mindre og mindre tid på bogvalget. DBC tilbyder nu under navnet 'materialevalg+' at overtage dele af arbejdet og lover hurtigere levering. Et forsøgsprojekt har været gennemført i et ikke navngivet bibliotek, som har været tilfredse med materialevalg+.
Læs mere på DBCs hjemmeside.

4.3.03

Bibliotekets katalog - den forkerte løsning?
Bibliotekskatalogen skal ikke præsenteres for vores brugere som det primære værktøj til at finde information. Så drastisk går Roy Tennant til angreb på katalogen i Library Journal.
Bibliotekssystemet er glimrende til at holde styr på vores materialebeholdning, men vores brugere fortjener "an information system that helps them find all different kinds of resources—books, articles, web pages, working papers in institutional repositories—and gives them the tools to focus in on what they want. This is not, and should not be, the library catalog. It must communicate with the catalog, but it will also need to interface with other information systems, such as vendor databases and web search engines".
Meget apropos indlægget fra 3.3. "Behov for at søge i flere ressourcer - samtidig!"

3.3.03

Behov for at søge i flere ressourcer - samtidig!
Folke- og især forskningsbiblioteker abonnerer på adgang til flere og flere databaser, samlinger af e-bøger, opslagsværker osv. osv.
Helt nødvendigt og fint, men hvordan sørger vi for at brugeren ikke skal foretage samme søgning i 27 forskellige baser? På f.eks. Handelshøjskolens bibliotek kan man udover katalogen søge i virkelig mange ressourcer, i KKB har vi et lidt mindre sortiment.
Det kan gøres forskellige måder: z39.50, MuseGlobal, SFX/MetaLib, OpenUrl og sikkert mange andre måder. Men vi mangler stadig at se den ultimative metode (eller implementering af en af de nævnte teknologier).

1.3.03

Chips her, der og allevegne.
Silkeborgs chipprojekt har taget et nyt skridt fremad, idet man nu er i gang med at inddatere filialen Alderslysts bestand. Silkeborg TV har produceret en udsendelse om projektet. Læs om projekets historie på bibliotekets hjemmeside
Men vi skal også selv have en chip ind under huden, mener Ian Pearson, engelsk fremtidsforsker - læs mere i ComOn.
Mon de to chips kommer til at snakke sammen?

Behind the Name - website med navnes betydninger. Meget omfattende med navne fra mytologierne og oldtiden inkluderet. Lande fra Manx til Maori. Også navne fra litteraturen og historien bliver forklaret. 11164 navne i alt. Værd at aflægge et besøg.

Silkeborg Bibliotek giver deres lånere mulighed for at købe bøger hos boghandleren - med en "købeknap".Se eksempel på formularen. Nyt for denne blogger - men måske en gammel nyhed?