30.5.06

Web 2.0 og mellemlederen

8 grunde til at Wikien er død, er overskriften på en ironisk, sjov og læseværdig artikel om web 2.0-teknologier på Kommunkationstionforum.
Artiklens forfatter Trine-Maria Kristensen tegner et skarpt portræt af den typiske mellemleder, som selvfølgelig ikke kan se nogle fiduser i social software. F.eks.:

"I nogle organisationer er det stadig alfa-hannerne, der bliver mellemledere. De er kommet langt ved at holde på deres viden og praktisere "mågeledelse". (En ledelsesform, hvor man kommer skrigende ind i et åbent kontor, cirkulerer rundt, skider på alting og flakser ud igen 3 minutter senere)".
Artiklen er hurtigt læst, med flere fnis undervejs.

Trine-Maria Kristensen: 8 grunde ...

29.5.06

Nr. 1 i Norden?

I forbindelse med en studierejse arrangeret af Finlands svenske biblioteksförening skriver arrangørerne i foreningens medlemsblad:

Danmark är som biblioteksland kanske främst i Norden då det gäller att hitta nya serviceformer för att locka kunderna till biblioteken. Danmarks bibliotek var först ute med nätmusik (Bibliotekernes netmusik). Man lyckas hela tiden snappa upp trender i samhället – på ett danskt bibliotek vet du inte vad som väntar bakom dörren...
Rart med lidt at lune sig på, når forårsregnen trommer.

Bibban 2006:1 (Foreningens medlemsblad)

24.5.06

Nye sager i konkurrencestyrelsen mod DBC Medier

I dagens udgave af Erhvervsbladet får DBC Medier på puklen fra bl.a. Odense Bibliotekslevering:

De priser de går ud med er totalt vanvittige. Os der er tilbage i markedet mister langsomt vores kunder, siger indehaveren af Odense Bibliotekslevering, Dennis Andersson.

Flere andre firmaer har indgivet klage til konkurrencestyrelsen, bl.a. mener klagerne, at DBC i perioden 2002-2004 har overført 76 mio. kr. til DBC Medier.

Erhvervsbladet: Offentligt selskab beskyldes for ulovligheder

Guider til sommerens store feriemål

Frederiksberg har mange gode ideer mht. udnyttelsen af opac'en. I februar skrev vi om arrangementer i Frederiksbergs katalog - og nu har de på ddelibra-forsiden lavet guider til sommerens store feriemål.
Jeg synes, det er forfriskende at FKB bruger katalogen også til sæsonbestemte og tidsbegrænsede promoveringer (og forhåbentlig får de fjernet afholdte arrangementer o.l.).

FKBs opac

Bibliotekarer bedre til at søge

Det påstår i hvert fald en undersøgelse fra Medical Library Association. Så mange som 65 % af patienterne oplyste at de ikke kunne hente de informationer, som bibliotekarerne kunne. Kun 4% oplyste at de selv fandt oplysningerne. Måske tankevækkende er, at selv om biblioteket har adgang til licensbetalte databaser, så var det ikke det, som patienterne satte pris på, men eksperticen i at søge på internettet.

23.5.06

Googles top tyve

Af oversigten fremgår, hvor mange procent de enkelte Google tjenester står for i forhold til det samlede besøg på Googles top tyve domæner.
Der er slet ikke tvivl om, at søgning er langt den mest brugte Google-tjeneste: almindelig søgning og billedesøgning udgør over 89%.
Man skal naturligvis holde sig for øje, at selvom f.eks. Google Talk kun opnår 0,1% af det samlede besøg, kan det dreje sig om meget, meget høje besøgtal - når vi tager Googles tårnhøje brug i betragtning.
Skemaet stammer fra Jared Spools usability-blog:

UIE: Brain Sparks: Moving Google Beyond Search

20.5.06

Roskilde Bibliotek åbner META

Vi har længe arbejdet med at få vores fjernadgang via Metalib klar til brugerne. Nu er den her. Nogle tilbud er kun til brugerne i Roskilde Kommune, fordi licensaftalerne jo begrænser adgangen. Portalen er i øvrigt en samlet indgang til de e-resurser, vi tilbyder alle brugerne. Vi vil meget gerne have kommentarer, hvis nogen har lyst til at se nærmere på META. Tjek fx Multisøg og Databaser.
META Roskilde
Liste over e-resurser.

19.5.06

Bedst til digital selvbetjening

IT- og Telestyrelsen laver hvert år en opgørelse over hvilke hjemmesider der er Bedst på nettet. I år vil denne også være udvidet med at undersøge hvor nemt er det for borgerne at bruge digital selvbetjening hos det offentlige, altså brugervenligheden af den digitale selvbetjening. Det fremgår af en pressemeddelse fra styrelsen. Det er fx at melde flytning, indskrive sit barn i skolen og lave sin selvangivelse over nettet. Kan brugerne finde ud af det? Kan de finde ud af instruktioner og vejledning i brug af siderne? Er de opbygget på en letforståelig måde, og er siderne enkle at bruge? Det fremgår ikke, om det kun er med digital signatur, eller også med de pinkodeløsninger, som bibliotekernes selvbetjening bygger på.

18.5.06

Den store Bastian

Nye illustrationer til den skræmmende børnebog. Bob Staake har illustreret. Her er "saksescenen" i gammel og ny udgave.
Bogen der udkom i år har sin egen hjemmeside:
Welcome to DerStruwwelpeter.com
Official Site of 'The World's Most Nightmarish Children's Book'
Se bogen hos Amazon

17.5.06

ÅKB går sine egne veje

Skal det koste noget at får en reminder inden afleveringsfrist? Ja, mener smilets by, nej, mener vist nok alle andre steder, der tilbyder remindere.
I KKB lancerer vi tjenesten 1. juni efter lånerstorm. Bag det gratis tilbud hos os ligger en formodning om, at vi kan spare mange penge på porto ved at lade al kommunikation med de brugere, der har opgivet en email-adresse, være elektronisk.
I bedste fald bliver den nye tjeneste til glæde for brugerne, og kun til sorg for Post Danmark.

16.5.06

Enhver kan da tage fejl

Også hæderkronede BBC. I stedet for at interviewe IT eksperten Guy Kewney, fik BBC rodet rundt med navneskiltene og interviewede i stedet Guy Goma, der troede han skulle til samtale om et job som it-supporter.
Goma gjorde naturligvis sit bedste for at besvare journalistens spørgsmål, om end han ser noget forvildet ud i starten af interviewet.

TV2: Interviewede den helt forkerte mand
Se interviwet

Be careful out there!

Søg ikke på følgende :
Free screensavers - Bearshare - Screensavers - Winmx - Limewire - Download Yahoo messenger - Lime wire - Free ringtones.
Disse søgeord kan bringe dig virus, spyware og adware ind på din computer, især hvis du klikker på sponsorlinks på siderne. Rapporten har undersøgt søgeresultater fra 1,394 søgninger på Google, Yahoo, MSN, AOL og Ask:
"We're alarmed by the scope of these problems - by the many ways search engines lead users to sites that turn out to be untrustworthy or worse," konkluderes i rapporten.
Safety of Internet Search Engine study
Artikel på BBC news - Warning on search engine safety

15.5.06

Søgemaskineudvikling

Yahoo bruger Alltheweb til at afprøve nye søgemotoder. Se fx Livesearch, hvor du straks blive ledt på vej. Du får lynhurtigt forslag til emneord og søgestrenge, der passer til de ord du taster ind i søgefeltet.
En udvidelse af Googles "Did you mean?" funktion, der giver mening. Ikke alle er dog begejstrede, hvis man ser på den feedback, der er givet- men prøv selv på:
www.alltheweb.com

13.5.06

Lulu.com udgiver mere end 1000 titler om ugen

I følge BBC er det mere end dobbelt så mange titler som Nordamerikas 10 største traditionelle forlag ... tilsammen!
Lulu.com er en tjeneste hovedsagelig for amatør-forfattere, -musikere o.l.:

"We're removing publishing from the hands of an elite and opening it up to thousands of new authors, by making it as easy to publish a book as is to launch a blog," he said. "Lulu will let you sell anything on your hard disk: whether a book, a song, a photograph, a calendar or a piece of software."
For købere kan der være flere formater at vælge imellem, papirbog, e-bog, mp3 osv.
Lulu.com planlægger at ekspandere til Europa med fem nye websites i Tyskland, Frankrig, Italien, Spanien og Holland. I Danmark udfylder Underskoven.dk nogenlunde samme rolle, i hvert fald for litteraturens vedkommende.

BBC: Online publisher's European move
Lulu.com
Underskoven.dk

11.5.06

Snakkende oversættelse

Det er almindeligt brugt at oversætte tekster til/fra engelsk på forskellige søgemaskiner. Men nu kan du også få ordene læst op hos Polly Glotta. Smart design og enkel at bruge. To søgefelter: en til at skrive teksten og en anden hvor Polly så læser teksten op. Ikke helt fejlfri. Kunne ikke oversætte Search Engine, men oplæsningen af international på tysk, portugisisk og spansk var ganske god. Om den også var det på japansk, skal jeg ikke kunne sige. Men den var der! Hvad skal vi dog med ordbøgerne på referencereolen efterhånden?
Pollyglotto.

8.5.06

Nu virker den ... nu virker den ikke ...

Det er karenstiden for musikudlån, vi taler om. Biblioteksstyrelsen har nu offentliggjort en undersøgelse og det er mere end vanskeligt at drage nogle konklusioner. IFPI (pladebranchen) prøver:

"Vi kan ikke bevise at karenstiden virker, men der er heller ikke noget, der tyder på, at det ikke virker".
Biblioteksstyrelsens undersøgelse giver heller ingen entydige svar, bl.a. fordi masser af andre faktorer har været i spil i perioden (netmusik.dk, alm. nedskæringer).
Lad os få sendt denne ordning til de evige vente karensmarker, hvorfra f.eks. første sygedagskarensen forhåbentlig aldrig vender tilbage.

Biblioteksstyrelsens undersøgelse

Filtre på bibliotekernes internetpcer?

Søndag aften har sporet en historie om internetfiltre:
"Nu skal der sættes internetfiltre op på folkebibliotekerne. Det mener Kulturministeren. Og det vil blive besluttet uden offentlig debat - i løbet af få uger.
Med tipsbevillingen for 2006 kommer en pulje på 3 mio kr. som kaldes for "Tilskud til internetformidling". Denne rubrik forklares nærmere således:
Af puljens midler ydes tilskud til medfinansiering af Biblioteksstyrelsens indkøb af licenser i forbindelse med tilbud om internetfilter på folkebiblioteks-pc'ere. Puljen fordeles af Biblioteksstyrelsen".
Hvad sker der her? Er det et tilbud vi ikke kan sige nej til på bibliotekerne? Som Søndag aften kommenterer:
Kære bibliotekar: Er det muligt at låne et eksemplar af "Fagre nye verden"?
Søndag aften om filtre

Danmarks Radio for gymnasiale uddannelser

For de som endnu ikke kender det. Danmarks Radio har en speciel side for gymnasier med forskellige udsendelser om populære opgaveemner. Der er både en indgang for elever og for lærere. Det bedte overblik får du ved at bruge emneoversigten. Fordelen ved det er, at du ikke behøver at have downloadet noget afspilningsprogram. Det kører direkte fra browseren. Husk at slå lyden til!
DR Gymnasium.

6.5.06

Bibliotekarer: Bliv bedre til videndeling!

En artikel i Library Crunch påpeger en vigtig pointe ved bibliotekararbejdet: Den enkelte bibliotekar besvarer mange spørgsmål. Men vi er generelt meget dårlige til at opsamle sådanne spørgsmål-svar i en videndatabase, så andre også kan få glæde af det. Det til trods for at teknologien i dag er til at gøre det. Og de minimale ressourcer, der skulle lægges i det, ville være langt mindre end dette at skulle opfinde den dybe tallerken gang på gang. Læse forslagene til hvad vi kan gøre på
Library Crunch.

5.5.06

Skal svenske biblioteker sælge spiritus?

Kommunalpolitiker Marie Lennerljung vil gøre bibliotekerne i Ängelholms kommune (nord for Helsingborg) til udleveringssted for systembolaget (som vist i øvrigt er i fare for at blive nedlagt).
Marie Lennerljung argumenterer for at ældre medborgere, der gerne vil servere en lille snaps til frokosten, vil få lettere adgang til indkøb, og biblioteket vil få flere kunder.
Forslaget har ikke ligefrem fået resten af kommunalpolitikerne i Ängelholm til at juble. En afstemning på Aftonbladets hjemmeside har fået helt utroligt mange stemmer: 23.334 , heraf mener 40,7% at biblioteket skal sælge alkohol.

Aftonbladet: Biblioteken kan få sälja sprit i Skåne

Kundeservice 2

Er vi gode til service i bibliotekerne? - eller er det bare en selvtilstrækkelig opfattelse vi har? Et tidligere indlæg om Kundeservice affødte en kommentar om lige netop det! Det synes jeg er rigtig interessant at få nogle synspunkter på. For et stykke tid siden debatterede man Etiske Retningslinier i biblioteksvæsenet. Men er der nogen har arbejdet målrettet med service og har helt faste regler for kundebetjening.? Eller gør vi bare som vi plejer og synes det er godt nok?
Kundeservice. Indlæg med kommentar

4.5.06

Skypecast - telefonmøde på Skype

Nyeste skud på Skype-stammen (vers. 2.5) giver brugeren mulighed for at holde telefon-møder, angiveligt med op til 100 deltagere (hvordan undgår man lige at alle ævler i munden på hinanden?).
For at teste prøvede jeg at logge mig på en skypecast om podcasting, og da jeg først havde fået slået lyden til - pinligt - kunne jeg snakke med et par unge engelske herrer om glæder og sorger i forbindelse med podcasting. I Skypecasts preview kan man se, om der skulle være en samtale i gang om et interessant emne. Der er både feed og tags til denne side.
Skypecast er et fuldgyldigt medlem af web2.0 familien!

Download Skype 2.5 BETA
Skypecasts preview

Nyt Google værktøj

Jeg er lige blevet opmærksom på GoogleSketchUp - et gratis 3D tegneprogram.
Så nu kan Google også hjælpe dig, når du skal i gang med samtalekøkkenet, velværebadeværelset og alle de andre anbringelser af friværdien. Bagefter kan du lægge din 3D-tegning på Google Earth eller dele den med andre SketchUp brugere i 3D Warehouse't.

Google SketchUp

3.5.06

Napster genopstået

Napster blev nærmest et begreb i musikfildelingens barndom. Og massakreret i en række retssager. Nu genopstanden pr. 1. maj ifølge en pressemeddelelse. Foreløbig er den kun tilgængelig for folk i USA, men det fremgår af pressemeddelelsen at det vil ændre sig. Nyt er også et arkiv (Narchive), en ny web 2.0-ting.
Pressemeddelelse fra Napster.

1.5.06

Lav bibliotekets eget internetarkiv

Et af bibliotekernes fornemste opgaver er at sikre den trykte og digitale kulturarv. Det Kongelige Bibliotek arbejder med dette. På internettet er der derudover også Internet Archive og andre som gemmer gamle internetsider. Nu har sidstnævnte også udviklet Archive-IT, som gør det muligt for bl.a. biblioteker at lave deres eget arkiv. Tag den lille tour for at se hvordan det virker. Det er som næsten al anden moderne teknologi ganske enkelt og ligetil at bruge. Og forrygende effektivt.
Tour de Archive-IT.

Skole- og gymnasiebibliotekar: læs her om podcasting

Kan podcasting bruges i skole- og gymnasiebiblioteker? Det mener Esther Kreider Eash. Og hun beskriver i en grundig artikel ikke bare hvorfor, men også hvordan. Derudover er der også mange referencer til steder, hvor du kan læse videre. K12 er en populærbetegnelse for USA's folkeskolesystem. De går længere i skole derovre...
Artikel om podcast i skolebiblioteker.